אני לא נוטה לפרסם דברים בנושא, אבל בעודי כותבת עבודה בקורס "הסוציולוגיה של הרשת", העוסקת בעיקרה בנושא הפייק ניוז ברשתות החברתיות, לא יכולתי שלא לראות את הקשר הבלתי נמנע למצב המתרחש בימים אלו.
לאחר שסיימתי לכתוב את העבודה, הנושא שהכי בער בעייני, ולהבנתי חשוב מאוד שכל אדם בעל חשבון ברשת חברתית כזו ואחרת יהיה מודע אליו – הינו ***הפעלת שיקול דעת בבחירת המקורות עליהם אנו מסתמכים***
באופן טבעי, עם התפתחות הרשתות החברתיות, המקורות עליהם אנו מסתמכים הינם חברינו הווירטואליים והפרסומים שלהם. הגבולות והביקורת נעשים מעורפלים יותר ויותר, ורבים אף לא מודעים לכך שמקורות הידע בדבר חדשות במגוון נושאים נמצאים עמוק ברשתות, והם מקבלים ללא אף סינון את דבריהם ופרסומיהם של חבריהם לרשת; וזאת מבלי לבחון כלל האם מדובר במקור מוסמך (וגם כאן יש רזולוציות, שכן מהי הגדרת מקור מוסמך? האם מדובר באותה הגדרה עבורי ועבורך? מקור מוסמך בתחום אחד לא בהכרח ימסור מידע מהימן עבור תחום אחר).
אנשים מאמינים לפייק ניוז מכיוון שהם רוכשים אותן באמצעות שיתוף ברשתות החברתיות. לשיתוף ברשתות יש תכונות שמפחיתות את נכונות הקהל לחשוב בצורה ביקורתית או לבדוק עובדות. השפעה זו מועצמת כאשר העדות והקהל שנחשף לה חולקים אוריינטציה מפלגתית; השתייכות מפלגתית משותפת מעודדת את מקבלי העדות להעניק אמינות רבה יותר לעדים מאשר היה מקובל.
כפי שכתבתי כבר בעבר, אני לומדת הנדסה בשילוב עם מדעי הרוח. אין לי ספק שלמידת מקצועות ההנדסה והקורסים בתחום (הנדסה ביו רפואית) העניקו לי חשיבה ביקורתית כלפי מגוון נושאים, ביקורתיות וכן הרצון לחקור ולהבין לעומק "למה?" ו"איך?", ולא בהכרח לקבל את הדברים כפי שהם. נכון, בתחילת התואר אנחנו בעיקר מקבלים המון מידע ומסתפקים ב"ככה" בתור תשובה עבור היתכנות הדברים והסיבה להם, אך גם הוכחות הן חלק בלתי נפרד, ובהמשך בעזרת ביצוע ניסויים, קריאת עשרות מאמרים בתחומים שונים, ולמידה של קורסים שכבר אינם קורסי בסיס – אנו למדים להטיל ספק. ובאופן אישי; עם הזמן למדתי להתעקש להבין דברים מסוימים, וכאשר דבר מה לא היה לי מובן הייתי שואלת וחוקרת אותו על מנת להבין אותו לעומק, כי לרב קיצורי הדרך האלה יובילו למבוי סתום ויהוו מכשול בהמשך.
באותה נשימה, הקורסים במדעי הרוח השלימו עבורי את התמונה הריאלית הזו, והעניקו לי כלים אחרים יקרים מפז (מעבר להנאה מרובה!). דרכם למדתי להסתכל על המאקרו ועל התמונה הרחבה, ראיתי שיש חשיבות אדירה לפתיחות מחשבתית וסקרנות, למדתי כתיבה ביקורתית, וגם ראיתי איך לא להיות נעולה על דרך אחת בלבד.
באופן כללי, מכל לימודי עד כה באוניברסיטה למדתי גם איך ללמוד נכון, למדתי על התפתחות וחשיבות הענווה בכל תחום שהוא. התמודדתי ואני עדיין מתמודדת עם אתגרים, ועם הניסיון אני עושה זאת בדרך טובה יותר ויותר. למדתי את דרך האמצע, האיזון וההבנה – על מה להתעקש, איפה אפשר וכדאי לוותר ועל מה להשקיע את הזמן והאנרגיה שלי, ולעומת זאת, מה עדיף לשחרר. ראיתי את החשיבות של ההנאה מהלמידה, ושיש תפקיד משמעותי למשקפיים דרכן אנחנו רואים את הסיטואציות. בנוסף, ראיתי איך מתמודדים עם מצבים שונים, וגם באלה שאני חושבת שהתמודדתי פחות טוב, למדתי מהם.
ובהמשך – כשהתחלתי לקחת קורסים שבאמת מענייניים אותי מהחוג למזרח אסיה, יזמות וגם היסטוריית הפייק ניוז, ארגומנטציה, התחלתי לעשות אינטגרציה בין התחומים ואין ספק שזה תרם רבות לידע הכללי שלי, לפתיחות המחשבתית שלי, ובעיקר להנאה שלי והסקרנות הגדלה במגוון תחומים. בעיקר, המון מכך התרחש בדיעבד – כמה שבועות/חודשים לאחר שהקורסים הסתיימו. אני חושבת שישנה חשיבות רבה לתת לדברים לשקוע, והפלא הפלא – הם אכן משפיעים עלינו ומעצבים אותנו, גם אם לא מרגישים זאת ברגע המסוים הזה, אבל התהליך מתרחש, בדיוק כפי שלזרע לוקח זמן עד לנביטה ולצמיחתו לשתיל, וברגע מסוים הוא פשוט עובר לשלב הבא, ולשלב הבא… בהרמוניה קסומה ונפלאה.
אז לסיכום, אני רואה את החשיבות העצומה בהבאת המודעות והנוכחות שלנו לכל מקום בחיינו, וגם לעולם הרשתות החברתיות שהפך מעולם וירטואלי, לאחד מהעולמות העיקריים שאנו נמצאים בהם וחיים בהם. ישנה חשיבות אדירה לשאול את עצמנו לעיתים שאלות, להבין מה מקורות הידע שאנחנו סופגים מהם מידע, ולהפעיל שיקול דעת וביקורתיות מסוימת כאשר מקבלים תכנים דרך המסכים.
Be intentional – עם מקורות הידע שאנו רוכשים, האנשים איתם אנו בוחרים לבלות את הזמן, ובעיקר גם איך אנחנו בוחרים להעביר את זמננו בכדור הזה 😊
#IndiaMyLove #Srinagar #Kashmir